de Tweelingcoach

Waar moet je op letten bij de identiteitsontwikkeling van jullie tweeling?

Voor buitenstaanders lijkt het vaak vooral leuk en gezellig om een tweelingbroer- of zus te hebben. Meestal is dat het ook zo, maar het kan tegelijkertijd ook lastig zijn. Tweelingen hebben tijdens het opgroeien echt wel wat extra uitdagingen dan eenlingen. De ontwikkeling van je eigen identiteit is zo’n extra uitdaging. Wij als tweelingouders kunnen hier een mooie basis in bieden.

Zeker wanneer je eeneiig bent is het soms extra uitdagend om te ontdekken wie je nou eigenlijk bent. Als je veel op iemand lijkt kan het ook moeilijk zijn om je eigen identiteit te ontwikkelen. Als je constant wordt aangezien voor een ander, wat maakt jou dan een uniek persoon? Sommige tweelingen hebben daar geen problemen mee, maar tijdens mijn coaching zijn er ook tweelingen die dat wel moeilijk vinden. Een tweeling zijn kan echt wat met je eigen identiteit doen. 

Maar ook twee-eiige tweelingen kunnen moeite hebben met het ontdekken van hun eigen identiteit. Veel tweelingen worden bewust en onbewust door hun omgeving vergeleken. Daardoor kan een concurrentiestrijd ontstaan tussen de broers of zussen. Doordat je in dezelfde levensfase zit, even oud bent en veel bij elkaar bent, kun je hierdoor het gevoel hebben dat je tegen elkaar moet opboksen. Daarom hier wat tips voor jullie en jullie omgeving:

  1. Word je bewust van bewust & onbewust vergelijken van jullie tweeling.Hoe jong ze ook nog mogen zijn. Als je hen dan wilt vergelijken, doe het dan met leeftijdsgenoten en niet alleen maar met elkaar.

 

  1. Vergelijken ze zichzelf veel met de ander? Zorg ervoor dat ze gaan inzien dat ze een eigen persoon zijn, met een eigen identiteit, een eigen ontwikkeling en eigen talenten en eigenschappen. Mijn gratis e-bookkan daar heel goed bij helpen. Het zorgt ervoor dat ze gaan inzien dat tweeling-zijn een echte superpower is! Juist door hun verschillen zijn ze zo’n goed team!

 

  1. Wijs jullie lieve familie & vrienden erop dat het twee eigen kinderen zijn.De een is niet beter, sneller, gezelliger, grappiger dan de ander. Zulke labels kunnen ervoor zorgen dat ze zich ook zo gaan gedragen: “Ik ben de grappige van de twee, dan moet ik ook grappig doen“,
    Maar ook dat de een zich misschien minder voelt dan broer/zus: “Mijn zus is veel leuker dan ik, want iedereen vindt haar altijd de grappige van ons”.

 

Het ontwikkelen van je eigen identiteit is voor tweelingen veel makkelijker als zij worden gezien zoals ze zelf zijn. Niet hoe ze zijn ten opzichte van tweelingbroer of tweelingzus. Vergelijken zorgt er altijd voor dat een er beter uitkomt dan de ander. En daarmee komt de ander er dus automatisch slechter uit. En dat terwijl zij allebei precies goed zijn zoals ze zijn. Ieder voor zich.