de Tweelingcoach

Help, de klok wordt verzet!

Zaterdag gaat de klok een uur achteruit. En iedereen met kinderen weet dat het verzetten van de klok verschrikkelijke gevolgen kan hebben. Zeker nu de wintertijd ingaat. Wij volwassenen denken vaak “heerlijk, een uurtje extra slaap.” En die extra slaap kunnen we ook heel goed gebruiken. Alleen denken onze kinderen daar heel anders over. Hoe bereid je kinderen (en dus jezelf) goed voor op het verzetten van de klok? In deze blog een aantal fijne tips.

Wij hebben het geluk dat onze meiden het eigenlijk altijd prima doen als de klok wordt verzet. En inmiddels zijn ze ook op zo’n leeftijd belandt dat ze klok kunnen lezen. Voor 7u is het eigenlijk niet de bedoeling dat ze hun bed uitkomen. Moeten we alleen niet vergeten om hun wekkertjes te verzetten.

Maar wat doe je als jouw tweeling nog klein is, waardoor ze nog geen klok kunnen lezen en mooi een uur eerder aan je bed staat? Of misschien kunnen jouw kinderen gewoon niet zo goed tegen het verzetten van de klok. Hier een paar fijne tips.

De eerste tip: Bereid jouw kinderen goed voor. Begin al op tijd met het langzaam verschuiven van de tijd. Dus niet ineens van de een op de andere dag een uur, maar elke dag een kwartiertje. Morgen begin je dus al met alles 15 of 20 minuten op te schuiven. Ontbijt wordt 7.45u in plaats van 7.30u, slaapjes overdag schuif je ook op en in de avond gaat jouw tweeling iets later naar bed. Ga wat langer in bad, lees een extra verhaaltje of loop nog even een rondje buiten. Je zult zien dat jouw kindjes zondag makkelijker wakker worden op de nieuwe normale tijd. Dat betekent voor jullie dus extra slaap 😉

Tip nummer twee: Houdt alle routines en dagritmes hetzelfde. Ook al schuif je de komende dagen alles wat op naar voren, zorg wel dat jullie routines, zoals de avonden en het bedritueel hetzelfde is. Vaste structuur doet het altijd goed bij jonge kinderen en als ze dat gewend zijn, kan je daar op dit soort momenten op terugvallen. En worden ze wel een uur eerder wakker, dan doe je hetzelfde als dat je normaal zou doen als ze ’s nachts wakker worden.

Tip drie: Ga zelf eerder slapen. Breng je jouw tweeling de komende dagen later naar bed, ga zelf wat eerder slapen. Zo pak de komende dagen al wat extra slaap. Als jouw batterij lekker vol zit, kan je echt wel een paar dagen met wat minder slaap. En doet jouw tweeling nog dutjes overdag, ga dan ook even liggen. Pak je rust op momenten dat het rustig is. Die was ligt er morgen (helaas) ook nog wel. Dat heeft nu geen prio.

Tip vier: Geef je eraan over. Je weet dat het verzetten van de klok eraan zit te komen. Je kan proberen jullie er zo goed mogelijk op voor te bereiden, maar kinderen zijn geen robots en leven puur op gevoel. Als ze wakker zijn, staan ze vaak ook direct aan. Houd jouw agenda de dagen na het verzetten van de klok zo leeg mogelijk, zodat je mee kan gaan in het ritme van jouw tweeling. Geef je eraan over en go with the flow. 

Hopelijk kan je wat met deze tips en valt het verzetten van de klok dit keer best mee. We weten allemaal dat als wij voldoende energie hebben, dat ook positief invloed heeft op het gedrag van onze kinderen en de sfeer in huis. Geef de komende dagen dus echt prioriteit aan je eigen rust en opladen. Hoe uitgeruster jij bent, hoe beter je kan omgaan met dit soort veranderingen. Keertje sparren over jouw energie? Dat kan altijd! Plan een gratis spar sessie met me in via onderstaande knop.Â