de Tweelingcoach

Jaloezie bij jouw tweeling.. Hoe ga je ermee om?

Zijn gezicht zit vol rode vlekken, dikke tranen rollen over zijn wangen naar beneden en hij lijkt bijna ontroostbaar. Daar staat jullie zoon nou.. Verdrietig, boos, onzeker en wellicht een tikkie gefrustreerd. Jullie hebben zojuist te horen gekregen dat zijn tweelingbroer mag gaan afzwemmen. Dat diploma hangt praktisch al aan de koelkast te schitteren, terwijl die van hem nog zo ver weg lijkt. Aan de andere kant staat daar zijn tweelingbroer.. Blij, enthousiast en trots dat hij voor zijn diploma op mag. Maar je ziet ook dat hij zich inhoudt. Bang dat hij zijn broer kwetst met zijn blijdschap.

jaloezie bij tweelingIk denk dat dit een van de moeilijkste momenten is het in het leven van een tweeling, maar ook in het leven van een tweelingouder. Jaloezie.. Je bent als ouder letterlijk in tweeën gespleten. Trots op de een, maar je begrijpt ook het verdriet van de ander. Je wilt blij en enthousiast zijn voor de een, maar tevens ben je bang dat je de ander daarmee pijn doet. En troost je het kind dat zo verdrietig is, dan ben je bang dat het andere kind zich schuldig gaat voelen, omdat hij al wel mag afzwemmen. 

En dan heb je ook nog de “Ik kan dat al wel hé” opmerking, die we hier in huis ook regelmatig voorbij horen komen. Even lekker bij je tweelingzus inpeperen dat ze iets nog niet kan. Hallo jaloezie!

Afgelopen maandag ging ik over dit onderwerp live in mijn besloten Facebookgroep De Tweelingplaats (snel lid worden! 😉 ). Jaloezie komt voor bij alle kinderen. Ook bij eenling broers en zussen, maar hier hebben de ouders het geluk dat ze “Ja, maar je broer is ouder” kunnen gebruiken om de onderlinge verschillen te rechtvaardigen. Bij tweelingen werkt dat helaas niet zo. 

Jaloezie bestaat uit onzekerheid, onderling vergelijken en concurrentiestrijd. Die laatste twee zijn onmiskenbaar verbonden aan het tweelingschap, waardoor jaloezie veel meer voorkomt bij tweelingen dan bij eenlingen. Wanneer tweelingkinderen erg jaloers en competitief zijn, dan zitten ze meestal nog teveel in hun wij-gevoel in plaats van dat ze zich echt zien als eigen individuen. Het ontdekken van de eigen identiteit noem je seperatie-individuatie. Tweelingen moeten twee keer door deze fase heen. Eerst komen ze los van hun moeder en ontdekken ze dat ze niet één zijn met haar. Daarna moeten ze nog loskomen van elkaar en dit is soms nog best een dingetje, omdat veel tweelingen door de buitenwereld worden gezien als eenheid en veel meer worden aangesproken met “jullie” dan eenlingen. Je kan je vast wel voorstellen dat het daardoor voor henzelf veel moeilijker is om zich als eigen persoon te zien. Ze moeten van het wij-gevoel naar het ik-gevoel. En natuurlijk mogen ze daarbij rekening houden met tweelingbroer of -zus. 

Een goede manier om het ik-gevoel te versterken is de oefening die in mijn gratis e-book staat. Hierbij ga je echt kijken naar de eigen karakter, eigenschappen en datgene dat hen ieder uniek maakt. Tweelingkinderen die nog teveel in het wij-gevoel zitten, moeten echt gaan beseffen en ervaren dat ze ieder een eigen, uniek persoon zijn. Je hoeft niet in hetzelfde goed te zijn en je hoeft niet alles even snel te kunnen. Dat kan ook niet eens. Elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo en ontwikkelt zijn of haar eigen kwaliteiten. Hierdoor ben je samen een mega sterk team en kan je elkaar helpen! Tweeling-zijn is een echte Superpower!

Maak de jaloezie vooral bespreekbaar. Durf het te benoemen en het te bespreken. “Ik zie dat je jaloers bent. Hoe voelt dat?” “Wat heb je nodig om blij te kunnen zijn voor je broer?” Meestal ontstaat een jaloers gevoel doordat het kind zich onzeker voelt over zichzelf of het idee heeft dat hij achtergesteld wordt. Het is daarom goed om te achterhalen wat de oorzaak van de jaloezie is. Dat is eigenlijk nooit omdat tweelingbroer al mag afzwemmen, maar eerder omdat hij onzeker over zichzelf is omdat hij nog niet mag afzwemmen. Vertel dat alles op zijn eigen tijd komt, in zijn eigen tempo. En wellicht kan je voorstellen om een keer extra te gaan zwemmen alleen met hem, of juist samen en dat zijn broer hem helpt met zwemmen. Zo ontdekken ze dat ze een super goed team zijn. 

Hebben jullie nog meer vragen over jaloezie tussen jullie tweeling? Of willen jullie weten wat jullie kunnen doen om jaloezie in huis te verminderen? Wees welkom om me een berichtje te sturen.