de Tweelingcoach

Relaxed de Sint tijd door met jouw tweeling

Sint is alweer een paar dagen in het land en gelukkig hebben mijn meiden niet de spanning die ik altijd had tijdens de Sinterklaas tijd. Zodra Sinterklaas in Nederland was, stond mijn lijf vol spanning en was ik mega alert. Ik vond het heel leuk hoor, maar was ook blij als hij weer naar Spanje vertrok. 
tips bij sinterklaas spanning

Betrap jij je er weleens op dat je dingen zegt als:

“Sinterklaas brengt geen cadeaus naar kindjes die niet luisteren”

“De luisterpieten zitten overal!”

Het lijkt zo handig, Sinterklaas gebruiken in je opvoeding om je kinderen wat beter te laten luisteren. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Maar is dit wel de boodschap die we willen meegeven? Daarnaast zorgt deze boodschap er ook voor dat de spannende Sint tijd nog spannender wordt. Je kinderen gaan op eierschalen lopen en worden onzeker. 

“Kan Piet mij nu zien?” “Is dit eigenlijk stout?” “Krijg ik nog wel cadeautjes?”

Op Instagram deed ik een klein polletje. Meer dan de helft van mijn volgers (vooral tweelingmama’s) gaf aan dat de spanning in huis aardig opliep. Vandaar deze blog met wat tips om de Sinterklaas tijd wat relaxter te maken. Hier komen ze:

Erken de spanning. 

Laat merken dat je er begrip voor hebt. Wegwuiven of bagatelliseren helpt niet en zorgt er alleen maar voor dat jouw kind zich onbegrepen voelt. Zorg ervoor dat jouw kinderen zich gehoord en gezien voelen. Als de spanning er mag zijn, wordt het ook makkelijker om samen een oplossing te bedenken om het minder spannend te maken.

Voorspelbaarheid brengt rust. 

Wanneer mag je schoen worden gezet, wanneer komt Sinterklaas op school/opvang/werk, etcetera. En leg ook zeker uit wat er dan gaat gebeuren.  

Blijf jullie vaste dagstructuur doen, verander routines en rituelen niet. Deze vaste patronen zijn een fijne houvast die zekerheid & veiligheid bieden in een tijd die al spannend is.

Bedenk (samen) oplossingen die het minder spannend maken.

Zet de schoenen bijvoorbeeld buiten voor de deur neer. Zo hoeven Sint en Piet niet binnen te komen. 

 

Worden jullie al gek van de Sint gekte of vind je het alleen maar heel erg leuk? Wat doen jullie om relaxted de Sint tijd door te gaan? Leuk om van je te horen!

In de Tweeling Podcast ga ik veel uitgebreider in op deze tips. Luister de Tweeling Podcast hier!