de Tweelingcoach

Rust met een tweeling in huis.. Het kan!

Ik ontdekte gisteren iets.. Iets wat je gaat redden deze periode! Dit ben ik gisteren... En waarschijnlijk vanmiddag weer.. 13.30u in bed.. Alleen.. Zonder kids.. Met boek.. En ja, onze tweelingmeiden van vier zijn gewoon thuis.. En ja, papa zit boven te werken.. Hoe dan?

We noemen het: Spelen op je eigen kamer-tijd en ik kan je zeggen, het is genieten! Ik kon echt even opladen. Onze meiden worden ook steeds onrustiger van het thuis zitten. Geen school, geen oma die elke week minstens 2 keer op de stoep staat, geen middagjes stad, niet even naar vriendinnetjes.

De afgelopen week zijn L&C veel meer op elkaar aan het katten, ruzie aan het maken en beginnen ze elkaar ineens spontaan te slaan en knijpen. Ze zijn onrustig. Lopen met hun ziel onder hun arm en dat is ook niet zo gek. Zelfs je tweelingzus kan teveel worden als er weinig tot geen andere activiteiten zijn dan die in en rondom huis. Ik zie de vermoeidheid in hun gezicht.. En in die van mij! Dus dat gaan we anders doen.

Spelen op je eigen kamer-tijd.. Hoe werkt dat dan? Nou eigenlijk heel simpel.

  1. Men neme 2 aparte ruimtes. Als ze ieder een eigen kamer hebben is dat ideaal. Anders kan er 1 op de kamer van papa en mama.
  2. Bedenk van tevoren een activiteit die ze gaan doen. Bij ons kozen ze gisteren allebei voor eerst een kindermeditatie (staan leuke op YouTube) en daarna wilden ze allebei met de Barbies. Dat betekent dat die dus eerst verdeeld moeten worden. Daarom bedenkt je eerst een activiteit.. voorbereiding is key 😉
  3. Je spreekt een tijd met ze af. Wij begonnen met 30 minuten. Zet een wekkertje/alarm/timer. Belangrijk hierbij is dat je de tijd niet meteen te lang maakt, dan is het moeilijk vol te houden. Begin eerder met een te korte tijd en bouw dit verder uit. Het voordeel hiervan is dat jullie kinderen denken: “He is het nu al voorbij?!” (positief) in plaats van “Pfoe, het duurt wel lang.. Hoe lang zal ik nog op mijn kamer moeten blijven? (negatief)
  4. Als de wekker afgaat, mogen ze van hun kamer komen en kan je even kijken of je de tijd verlengt.
  5. Ging het super goed? Probeer de volgende dag dan de tijd met 10 minuten te verlengen.
rust met een tweeling

Dat betekent dus dat je een half uur (!) of langer de tijd hebt om even niks te doen, of om eindelijk rust te hebben om verder te gaan met je boek. Ga dan ook niet ineens wassen, koken of stofzuigen, maar gebruik die tijd echt even om uit te rusten. Waarschijnlijk zitten we nog wel even in deze situatie, dan is het fijn als iedereen lekker in zijn vel blijft zitten. En daar is af en toe een pauze voor nodig.

Het ging boven verwachting goed en L&C vonden het zelf ook super fijn! Even alleen zijn, even zelf spelen zonder bang te hoeven zijn dat iemand je Barbie afpakt of dat ene schoentje ook wil. Ik had verwacht dat ik ze elke 5 minuten terug naar hun kamer zou moeten sturen. Dat ze elke 5 minuten zouden komen vragen of ik dat jurkje of dat schoentje aan kan doen. Dat ze elke 2 minuten zouden komen vragen of de tijd al voorbij was. Maar dat was dus niet, het ging perfect! 

Zo ging ik eindelijk verder in dat interessante boek waar ik gewoon steeds geen tijd, zin of energie voor had om te lezen. En deed ik zelfs even mijn ogen dicht! Ik was de rest van de dag echt een leukere mama. Zowel voor onze meiden, als voor mezelf.

Een echte aanrader dus!