de Tweelingcoach

Doe maar normaal... Nou ik niet!

Wij zijn lekker een paar dagen weg. Even het huis uit na die lange Corona tijd. We hebben de auto ingepakt, kids van school gehaald en zijn naar de Veluwe gereden. Heerlijk even de natuur in. Wel op dat typische vakantiehuisjes adres met dat groene logo 😅 maar heerlijk groen en fluitende vogels op ons heen. En natuurlijk, met twee kids moet je op dat welbekende vakantiepark ook gaan zwemmen. Het was weer open en met aangescherpte maatregelen mochten we dan echt het zwembad in. De meiden springen nog wat onwennig het water in (het was lang geleden), maar na een poosje zijn ze lekker watervrij. En niet alleen watervrij, ook in hun hele doen en laten voelen ze zich onbelemmerd. Zonder gêne spelen ze, lachen ze het uit en blijven ze oefenen met springen en duiken. En wij doen gewoon lekker mee. Niks geen gevoel "gewoon" te moeten doen omdat je volwassen bent. Ja, gewoon lekker meespelen, gewoon lachen en gewoon de grootste lol hebben. Gewoon lekker mee gek doen. Op die manier gewoon.

Op het moment dat ik met de meiden in het zwembad lig ben ik me hier eigenlijk nog helemaal niet bewust van. Twee jaar geleden (of misschien nog wel 2 maanden geleden) had ik me nog ingehouden, met het gevoel “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” of “wat zullen die andere mensen daarvan vinden“. En zo zie ik zoveel ouders ronddobberen in het zwembad en staan in de speeltuin. Vooral maar zo rustig mogelijk doen en vooral niet mee spelen. Voor mij is mee spelen en gek doen met de meiden een onwijs gevoel van vrij zijn. Ik laat me niet meer belemmeren door wat anderen er wel niet van zouden vinden (en nu blijkt dat ik dat vooral zelf dacht en dat anderen dat vaak juist leuk vinden om te zien).

Dat gevoel van vrij kunnen zijn, zorgt ervoor dat je jouw eigen-ik steeds meer kan ontdekken. Dat je kan experimenteren met wat je wel en niet leuk vindt. Dat je kan experimenteren met dingen die je wel of niet goed kan. Maar vooral de vrijheid voelen om gewoon lol te maken en gek te doen. De vrijheid voelen om te kunnen zijn wie je bent. Want eerlijk is eerlijk, dat zijn vaak de momenten dat je echt in het “nu” bent, dat je niet bezig bent met zorgen op het werk en dingen die je nog moet doen. Dat zijn de momenten dat je de mooiste herinneren maakt.

Terwijl ik dit schrijf zit ik in de tuin van ons huisje te luisteren naar de vogels en een specht in de verte, heel idyllisch. Ik besef me dat ik de laatste jaren steeds meer mijn eigen-ik heb ontdekt en dat ik mezelf steeds vrijer voel. Ik durf meer en meer te kiezen voor mijn eigen pad en de keuzes die daarbij horen. En natuurlijk is dat spannend, maar het is mijn pad. Het brengt me een vrij gevoel, een gevoel van geluk en voldoening. En ik zie dat mijn meiden onwijs genieten als wij gewoon mee klimmen, klauteren en gek doen.

tweeling tips vakantie

Oké Paulien, waar wil je naartoe?

Terwijl we hier op mini-vakantie zijn merkte ik hoe belangrijk het is om jezelf vrij te voelen voor het ontdekken van je eigen-ik. Zonder die vrijheid zal je doen wat je denkt dat anderen van je verwachten. Wanneer tweelingkinderen deze vrijheid niet of nauwelijks ervaren, zullen ze zich vooral bezig houden wat met anderen, en specifiek hun tweelingbroer of tweelingzus, daarvan vinden. Ze zullen zich aanpassen aan de omgeving. Dus trap ik dit maandthema af met de eerste Tweeling Tip:

Zorg dat jullie tweeling zich vrij voelt om te doen wat zij belangrijk vinden. Om te doen wat op hun eigen pad ligt. Ieder voor zich. Steun ze wanneer ze een eigen keuze durven te maken en complimenteer ze dan ook (“Wat goed dat je dat voor jezelf kiest!”). Stimuleer ze ook na te denken over de dingen die ze doen (“Wil je dat echt zelf?”). En last but not least: oordeel nooit over hun eigen keuzes, oordeel nooit over hun enthousiasme en expressiviteit. Hoe vrijer ze hierin durven te zijn, hoe beter ze hun eigen-ik ontdekken.

Geniet ervan, lach samen en maak vooral heel veel plezier! Durf weer even kind te zijn, het is zo leuk!